Sakari Ikonen sp: katsoasunto@gmx.com
Kiinteistökaupan esisopimus on sopimus, jossa osapuolet sopivat tekevänsä myöhemmin varsinaisen kauppakirjan kiinteistön luovuttamisesta. Esisopimuksella pyritään sitomaan osapuolia kauppaan jo ennen varsinaisen kauppakirjan laatimista.
**Kiinteistökaupan esisopimuksesta on säädetty maakaaressa (540/1995).** Esisopimus on tehtävä samalla tavalla kuin kiinteistökauppa eli **kirjallisesti** ja molempien osapuolten on allekirjoitettava se. Lisäksi esisopimuksessa on oltava **määräys siitä päivästä, mihin mennessä varsinainen kauppa on tehtävä.** Esisopimukseen on myös merkittävä ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään.
Esisopimuksessa voidaan sopia:
* Kiinteistöstä
* Kauppahinnasta ja sen maksuehdoista (hinta voidaan jättää sopimuksessa myöhemmin sovittavaksi, jos siitä on sovittu selkeät perusteet)
* Hallinnan luovutusajankohdasta
* Muista kauppaan liittyvistä ehdoista (esimerkiksi rahoituksen järjestymisestä)
Jos esisopimuksen voimassaoloaikaa ei ole määritelty, on se voimassa viisi vuotta sopimuksen tekemisestä.
**Maakaaressa säädetään myös useista kiinteistökauppaan liittyvistä asioista, joita voidaan soveltaa myös esisopimukseen.** Näitä ovat muun muassa:
* **Myyjän virhevastuu:** Myyjä vastaa siitä, että kiinteistö vastaa sovittua ja on olennaisilta ominaisuuksiltaan siinä kunnossa kuin ostajalla on perusteltua aihetta edellyttää.
* **Ostajan selonottovelvollisuus:** Ostajan on ennen kaupantekoa tutustuttava huolellisesti kiinteistöön ja sen asiakirjoihin.
* **Kaupan purkaminen:** Ostajalla ja myyjällä on tietyissä tilanteissa oikeus purkaa kauppa.
* **Vahingonkorvaus:** Sopimusrikkomuksesta voi seurata vahingonkorvausvelvollisuus.
**On tärkeää huomata, että edellä mainittu on vain yleisluontoista tietoa, eikä se korvaa oikeudellista neuvontaa.** Kiinteistökaupan esisopimuksen laatimiseen ja sen sisältöön liittyy useita juridisia yksityiskohtia, joiden osalta on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen.