Katsaus: Asuntokauppa viidenneksen alempana kuin ennen koronapandemiaa, pettymys pää­kaupunki­seutu

Lidl-kampanja

Asuntokauppa kyntää noin viidenneksen alempana kuin ennen koronapandemiaa, asiantuntija sanoo.

”Erityisesti pettymys on pää­kaupunki­seutu ja varsinkin Helsinki”

Asuntojen hintojen lasku on tasaantunut


Intro

Asuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 2,6 % edellisvuoteen verrattuna, ja suurimmissa kaupungeissa lasku oli 3,6 %. Tampereella ja Helsingissä hinnat laskivat lähes 5 %, mutta Espoossa ne nousivat 0,3 %. Asuntokauppa on yhä noin viidenneksen alempana kuin ennen koronakriisiä. Asuntomarkkinoiden pohja saattaa olla saavutettu, mutta Helsingissä hinnat ovat yhä laskussa.


Katsaus

Asuntojen hintojen lasku on ollut suurinta Tampereella ja Helsingissä, joissa hinnat ovat pudonneet lähes 5 prosenttia edellisvuodesta. Tämä lasku on merkittävin havaittu muutos, kun tarkastellaan koko maan asuntomarkkinoita. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat pysyneet heinäkuussa ennallaan verrattuna kesäkuuhun, mikä viittaa siihen, että hinnat eivät ole muuttuneet kuukausitasolla, mutta ovat silti laskeneet vuodentakaisesta.

Koko maassa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa keskimäärin 2,6 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Erityisesti kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat ovat pudonneet 3,6 prosenttia vuoden aikana. Tampereella ja Helsingissä havaittu lähes 5 prosentin lasku on näin ollen osa laajempaa trendiä, jossa suurimmissa kaupungeissa hinnat ovat laskeneet enemmän kuin muualla maassa. Suurista kaupungeista ainoastaan Espoossa hinnat ovat nousseet, vaikkakin vain 0,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat ovat puolestaan laskeneet noin prosentilla.

OP-ryhmän senioriekonomisti Joona Widgrén arvioi, että asuntojen hintojen lasku on selvästi tasaantunut, mutta merkittävää parannusta ei vielä ole havaittavissa. Hänen mukaansa heinäkuun tiedot tukevat käsitystä siitä, että asuntomarkkina voisi olla kääntymässä hiljalleen parempaan suuntaan, vaikka nopeaa hintojen elpymistä ei ole vielä nähtävissä.

Hypon pääekonomisti Juho Keskinen huomauttaa, että asuntokauppa on edelleen noin viidenneksen alempana verrattuna koronakriisiä edeltävään aikaan. Hänen mukaansa osakeasuntojen ja omakotitalojen alkuvuoden kaupasta jäi toteutumatta yli 10 000 kauppaa verrattuna vuoden 2019 vastaavaan aikaan.

Tilastokeskuksen mukaan kerrostaloasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 3,4 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 0,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Samalla vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja tehtiin kiinteistönvälittäjien kautta lähes kolmannes enemmän kuin edellisen vuoden heinäkuussa.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus pohtii, laskevatko korot riittävän paljon ja riittävän nopeasti ottaen huomioon työmarkkinoiden taantuman. Hän viittaa siihen, että euribor-korko oli viime vuoden elokuun lopussa 4,1 prosenttia, mutta on nyt laskenut 3,1 prosenttiin. Brotheruksen mukaan suunta on oikea, mutta korot voisivat laskea vielä enemmän. Hän toivoo, että syyskuun 12. päivän EKP

korkokokouksessa nähtäisiin korkojen laskua ja selkeämpi suunta kohti tulevaa lasku-uraa.

Vaikka koko maan asuntomarkkinoiden pohjaa saatetaan olla näkemässä, pääkaupunkiseudun tilanne on erityisen pettymys, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT

vanhempi ekonomisti Veera Holappa. Helsingissä hinnat ovat laskeneet jo kahtena kuukautena peräkkäin, mikä viittaa siihen, että mahdollinen toiveikkuus noususta on hiipunut. Vaikka kyseessä ei ole romahdus, uutiset pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilta ovat selvästi negatiivisia.



Helsingin Sanomat

Heli Laakkonen STT, Ville Soininen HS

OP-ryhmän senioriekonomisti Joona Widgrén

Hypon pääekonomisti Juho Keskisen

Hypon tiedote

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus

Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa tiedote


Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook