Katsaus: Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 2,6 % heinäkuussa 2024 vuoden takaisesta

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat 2,6 % heinäkuussa 2024 vuoden takaisesta

Intro

Tilastokeskus saa seurantaluvut jonkin verran viiveellä. Lisäksi tilasto ei selvitä numeeristen muutosten syitä. Pienissä aineistomäärissä kovin vähäinenkin muutos voi tuottaa suuren %-luvun. Usein pienalueen myytävien asuntojen ilmoitusten hintanousu on johtunut siitä, että "oikein" hinnoitellut ovat menneet kaupaksi ja ylihinnoitellut roikkuvat Oikotiessa ja Etuovessa nostaen keskiarvoa, kun edullisemmat poistuvat.


Toinen alueen ilmoitushintatason nousuun vaikuttava on varsinkin 1970-luvun kerrostaloasuinalueilla, joissa on tehty putkiremontteja. Näissä vanhaan hintaan on lisätty remonttilainaosuus, jolloin neliöhinnoissa on tullut nopea nousu.


Kolmas tilastohäirikkö on parin vuoden ikäiset uudisrakennukset. Kun vanhalla asuinalueella tulee käytettynä myyntiin muutaman vuoden ikäiset, nousee sekä myynti-ilmoitusten että toteutuneiden hintojen keskiarvo äkillisesti - varsinkin, jos alueella muutenkin on pienet kauppamäärät.


Tilastokeskus


Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa koko maassa 2,6 % edellisestä vuodesta, mutta pysyivät ennallaan edelliseen kuukauteen verrattuna. Suurista kaupungeista hinnat nousivat ainoastaan Espoossa, 0,3 %. Hintojen lasku oli suurinta Tampereella (-4,7 %) ja Helsingissä (-4,5 %).

Helsinki


Espoo-Kauniainen


Vantaa


Koko maa ilman suuria kaupunkeja

Keskeisiä poimintoja

  • Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinäkuussa 2024 kuudessa suurimmassa kaupungissa 3,6 % verrattuna vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 0,9 %.

  • Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla 3,3 % vuoden takaisesta ja 0,4 % edelliskuusta.

  • Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 3,4 % ja rivitaloasuntojen hinnat 0,6 % verrattuna vuoden takaiseen.

  • Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin heinäkuussa 29 % enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin.



Tilastokeskuksen tiedote 28.8.2024 | Osakeasuntojen hinnat 2024, heinäkuu

Tilastokeskus


Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook