Laki: Kuuluuko hajulukon avaaminen osakkaalle vai taloyhtiölle?

Kuuluuko hajulukon avaaminen osakkaalle vai taloyhtiölle? 

Suurin osa luulee väärin

Pohjolan Vakuutuksen kyselystä selvisi, ettei 73 prosenttia vastaajista tiedä kenelle hajulukon avaaminen kuuluu.

Intro

Vuodesta 2019 alkaen hajulukon avaaminen kuuluu taloyhtiön vastuulle, ei osakkaalle, vaikka 73 prosenttia vastaajista yhä luulee toisin, kertoo OP. Jos asukas avaa hajulukon itse ja aiheuttaa vuodon, kotivakuutus ei korvaa vahinkoa. Pohjola Vakuutuksen mukaan tällaiset virheelliset asennukset voivat aiheuttaa merkittäviä kustannuksia. Taloyhtiön vastuulle kuuluvat myös muut huoltopalvelut kuten vesieristys ja rikkoutuneet vessanpöntöt. Vastuunjaon voi tarkistaa Kiinteistöliiton taulukosta, mutta yhtiöillä voi olla omia sääntöjä. Yhtiöjärjestys määrittää tarkemmin kunnossapitovastuut.

Periaatteet

Kun lavuaari tukkeutuu, käärii moni suomalainen tottumuksesta hihansa ja ryhtyy toimiin. Tämä on ollut oikea toimintatapa vuoteen 2019 saakka. Näin ei kuitenkaan enää kuulu toimia, tiedottaa OP. 

Pohjolan Vakuutuksen kyselystä selvisi, että peräti 73 prosenttia vastaajista uskoo, että hajulukon avaaminen kuuluu edelleen osakkaalle. Todellisuudessa vastuujakotaulukon mukaan se on kuulunyt taloyhtiöle vuodesta 2019 lähtien. 

Tukkeutuneeseen lavuaariin voi kaataa omatoimisesti esimerkiksi putkenavaajaa, mutta hajulukkoa ei tule avata.

Eli jos asukas menee omatoimisesti avaamaan hajulukon ja huolimattomasta asentamisesta seuraa vuoto ja siten vesivahinko, ei kotivakuutus sitä korvaa. Pohjola Vakuutuksen tilastojen perusteella hajulukon virheellisestä asentamisesta aiheutuneet vahingot ovat melko yleisiä. 

– Vesivahingoissa on usein kyse tuhansien eurojen vahingoista, joten turhia riskejä ei kannata ottaa, vaan kutsua suosiolla ammattilainen paikalle, neuvoo Pohjola Vakuutuksen omaisuusvahingoista vastaava johtaja Markus Uimonen tiedotteessa.

Myös esimerkiksi vesieristys, parvekkeen ulko-ovi ja rikkoutunut vessanpönttö kuuluvat taloyhtiön vastuulle. 

Taloyhtiön ja osakkaan välisen vastuunjaon voi tarkistaa Kiinteistöliiton vastuunjakotaulukosta. Kuitenkin yhtiöissä on mahdollista sopia vastuukysymyksistä myös sisäisesti.

Vastuunjako - kuuluuko kunnossapitovastuu taloyhtiölle vai osakkaalle?

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on tiedettävä, miten kunnossapitovastuut asunto-osakeyhtiölain sekä taloyhtiön oman yhtiöjärjestyksen mukaan jakautuvat.

Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee kenelle kiinteistön ja huoneistojen kunnossapitovastuu kuuluu. Lähtökohtaisesti ulkopinnat ja rakenteet kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Huoneiston sisäpuoli ja asunnon pinnat ovat osakkaan vastuulla. Vastuunjakotaulukosta voi selvittää kunnossapitovastuut yksityiskohtaisesti.

Yhtiöjärjestyksessä voi olla osin asunto-osakeyhtiölaista poikkeavia määräyksiä kunnossapitovastuun jakautumisesta osakkaan ja taloyhtiön kesken. Tämä on syytä huomioida ja tietää oman taloyhtiön kohdalta, jos tällaisia poikkeamia on.

Taloyhtiön yhtiöjärjestys

Yhtiöjärjestys on taloyhtiön sisäinen laki, joka määrittää yhtiön pelisäännöt. Esimerkiksi asunnon ostamista harkitsevan on tärkeää tutustua yhtiöjärjestykseen ennen ostopäätöstä.

Yhtiöjärjestyksen avulla taloyhtiössä voidaan määrittää tarkemmat pelisäännöt niitä tilanteita varten, joihin laki ei anna yksityiskohtaista vastausta. Lisäksi yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä myös laista poikkeavalla tavalla esimerkiksi kunnossapitovastuusta.


👉 Voice.fi

Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook