Laki: KUNNOSSAPITOVASTUUN JAKAUTUMINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ

KUNNOSSAPITOVASTUUN JAKAUTUMINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖSSÄ

Alla on kaksi esimerkkiä isännöitsijätoimistojen palveluista koskien taloyhtiön vastuita osakkaan ja yhtiön välillä.

Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy 

www.hsi.fi

Vuoden 2010 asunto-osakeyhtiölaissa säädellään osakkaan ja yhtiön välisen kunnossapitovastuun rajoista. Yhtiöjärjestyksellä voidaan määrätä kunnossapitovastuusta myös toisin. Jos yhtiöjärjestyksessä on asiasta määräyksiä, niitä noudatetaan. Laki ei mitätöi vahingonkorvausvastuuta. Edelleen pätee: se maksaa, joka rikkoo. Jäljempänä oleva yleinen vastuunjakotaulukko pätee normaalista asumisesta, kulumisesta ja vanhenemisesta johtuviin vikaantumisiin. Taulukosta riippumatta noudatetaan sitä yleistä periaatetta, että osakas vastaa hankkimistaan asennuksista, elleivät kyseessä ole sellaiset yhtiön kunnossapitovastuulla olevat asennukset, jotka eivät oleellisesti poikkea yhtiön käyttämistä. Sitä laissakin säädettyä periaatetta noudatetaan, että mikä ei ole osakkeenomistajan vastuulla, on yhtiön vastuulla. Tämän vuoksi taulukkoon ei ole otettu niitä rakennuksen osia, jotka enemmän tai vähemmän itsestään selvästi kuuluvat yhtiön vastuulle, esim. vesikatot. 

👉Vastuunjakotaulukko.pdf (hsi.fi)

👉https://hsi.fi/images/Vastuunjakotaulukko.pdf


Kotikatu Kiinteistöpalvelut | kiinteistöhuolto

https://www.kotikatu.fi/

Alla oleva taloyhtiön vastuunjakotaulukko erittelee, miten kunnossapito ja huolto jakautuvat taloyhtiön ja sen osakkaiden välillä. Taulukko määrittää selkeästi, kenen vastuulla on esimerkiksi kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistus tai vesihanojen ja valokatkaisijoiden toiminnan ylläpito. Taulukon sisältö perustuu asunto-osakeyhtiölakiin ja kattaa normaalista käytöstä, kulumisesta sekä vanhenemisesta johtuvat vikaantumiset ja huoltotarpeet.

On tärkeää huomioida, että taulukossa ei käsitellä niitä perusrakenteita, jotka selvästi kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Näihin kuuluvat muun muassa vesikattorakenteet, vesikourut ja syöksyputket, ulkoseinät, perustukset ja muut rakennuksen ulkopuoliset osat.

Korvausvastuuasioissa ja mahdollisissa riitatilanteissa on tärkeää muistaa, että lain mukainen vahingonkorvausvastuu on voimassa kaikissa tapauksissa. Lisäksi on huomioitava, että taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä voi olla määräyksiä, jotka poikkeavat tästä taulukosta. Mikäli yhtiöjärjestyksessä on kunnossapitoa koskevia sääntöjä, jotka eroavat asunto-osakeyhtiölaista, niitä määräyksiä tulee noudattaa.


👉Taloyhtiön vastuunjakotaulukko | Kotikatu kiinteistöpalvelut

👉https://www.kotikatu.fi/asukkaalle/taloyhtion-vastuunjakotaulukko/

Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook