TEKNIIKKA: Korjausvelka remonteissa: Esimerkki 1 - taloyhtiön konkurssi

Lidl-kampanja

Korjausvelka remonteissa:  

Esimerkki 1 - taloyhtiön konkurssi

Pahat pilaantumistuhot ja 3,2 M€ remontin uhka kaatoivat rivitaloyhtiön konkurssiin

Myytävän asunnon esittelyssä kovin yleinen ostaja-ilmiö on, että ostajat säikähtävät taloyhtiön suunnitelmissa olevia tulevia remontteja ja suosivat niitä, joissa listalla eikä historiassa ole merkittäviä remontteja. Tämän esimerkin perusteella käsitysten tulisi olla juuri päinvastoin. Kun ei ole ajoissa ja jaksotettuna ylläpidetty kiinteistöä, on se totuus joskus vastassa.

Hangossa sijaitseva Asunto Oy Hangon Kuusipolku 1–2 jätti konkurssihakemuksen Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen 9.9.2023. Taloyhtiö ilmoitti hakemuksessaan, ettei se kykene maksamaan velkojaan eräpäivien lähestyessä ja katsoi olevansa maksukyvytön. Taloyhtiö omistaa kaksi rivitalorakennusta, joissa on yhteensä 26 huoneistoa. 

Konkurssihakemuksen syynä ovat taloyhtiössä havaitut laajat mikrobivauriot, jotka aiheuttavat merkittäviä terveysriskejä. Asumisterveysasetuksen mukaiset toimenpiderajat ovat ylittyneet, ja rakennuksen omistajalla olisi lain mukaan velvollisuus aloittaa välittömät korjaustoimet. Tällaisen mittavan peruskorjauksen kustannusarvioksi on laskettu noin 3,2 miljoonaa euroa, mikä käy ilmi kesäkuussa päivätystä hankesuunnitelmasta.

Taloyhtiö on yrittänyt saada lainaa peruskorjauksen rahoittamiseksi, mutta kahdelta pankilta saadut lainatarjoukset ovat olleet kielteisiä. Näin ollen yhtiö ilmoitti, ettei sillä ole kykyä rahoittaa välttämättömiä korjaustoimenpiteitä tai jatkaa toimintaansa. Tämän vuoksi taloyhtiö päätyi hakemaan itseään konkurssiin.

Suomessa asunto-osakeyhtiöiden konkurssit ovat harvinaisia, vaikka viime aikoina on tullut esille joitain tapauksia, joissa taloyhtiöt ovat joutuneet hakemaan itseään konkurssiin. 

Myös huhtikuussa raportoitiin Asunto Oy Keravan Kankurin konkurssihakemuksesta, mutta tämä konkurssi peruttiin myöhemmin. Vaikka Suomessa on yli 90 000 asunto-osakeyhtiötä, konkurssit ovat silti melko harvinaisia. Lainansaantivaikeudet ovat kuitenkin kasvaneet viime aikoina, mikä näkyy esimerkiksi Kiinteistöliiton talous- ja rahoituskyselyssä, jonka mukaan osa taloyhtiöiden korjaushankkeista jää toteuttamatta rahoituksen puutteen vuoksi.

Asunto Oy Hangon Kuusipolku 1–2 tilanne on erityisen haasteellinen, koska terveyshaittaa aiheuttavat mikrobivauriot edellyttävät pikaista ja kallista peruskorjausta, mutta yhtiöllä ei ole taloudellisia resursseja rahoittaa korjauksia. Yhtiön konkurssi heijastaa laajempaa ilmiötä, jossa vanhempien rakennusten korjausvelka ja kasvavat rahoitushaasteet ajavat taloyhtiöitä vaikeuksiin.


Tekniikka ja Talous

Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook