Vero: Varainsiirtoveron perusteet ja tarkoitus

 

Lidl-kampanja

Varainsiirtoveron perusteet ja tarkoitus


Mikä on varainsiirtovero - varainsiirtoveron perusteet ja tarkoitus

Varainsiirtovero on maksu, joka suoritetaan kiinteistöjen, kuten asuntojen ja tonttien, ostosta tai vaihdosta. Tätä veroa maksetaan, kun kiinteistön, asunto-osakkeen, osakkeen tai muun arvopaperin omistusoikeus siirtyy toiselle omistajalle. Varainsiirtoveron määrä perustuu myytävän kiinteistön tai asunnon hintaan.

Varainsiirtovero Suomessa

Suomessa varainsiirtovero on oma-aloitteinen vero, jonka yleensä maksaa ostaja kaupanteon yhteydessä. Tämä vero maksetaan osakkeiden tai kiinteistöjen kaupasta tai vaihdosta, ja se on yksi merkittävimmistä veroista kiinteistökaupoissa. Varainsiirtoveron suuruus lasketaan prosenttiosuutena kauppasummasta kaupanteon jälkeen. Suomessa varainsiirtoveroa säätelee Varainsiirtoverolaki ja erilaiset asetukset, ja veron tarkoituksena on kerätä valtiolle varoja asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen omistusoikeuden vaihdosta.

Kuka maksaa varainsiirtoveron - myyjä vai ostaja?

Kun kiinteistö tai asunto-osake ostetaan, ostajan täytyy tehdä varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle ja maksaa varainsiirtovero. Ilmoitus ja veron maksu ovat ostajan vastuulla ja ne tulee hoitaa oma-aloitteisesti. Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä ja kauppakirjan allekirjoittamisesta. Kiinteistönvälittäjä hoitaa varainsiirtoveron maksun asunto-osakekaupoissa kaupanteon yhteydessä.

Kiinteistökaupoissa ostajan on annettava varainsiirtoveroilmoitus Verohallinnolle ennen kuin lainhuutoa tai kirjaamista haetaan. Lainhuutoa tai kirjaamista on haettava Maanmittauslaitokselta kuuden kuukauden kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta. Vaikka kiinteistönvälittäjä olisi mukana, varainsiirtoveroilmoitus on ostajan vastuulla.

Miten varainsiirtoveron määrä lasketaan?

Varainsiirtovero määräytyy kiinteistön kauppahinnan perusteella. Yleensä vero on tietty prosenttiosuus kiinteistön tai asunto-osakkeen kauppahinnasta. Prosenttiosuus vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä asuinrakennus vai muu kiinteistö. Esimerkiksi asuinrakennusten varainsiirtovero voi olla alhaisempi kuin muiden kiinteistöjen. Vuoden 2024 alusta varainsiirtoveroon tuli muutoksia: kiinteistöille 3% ja asunto-osakkeille 1,5%, ja ensiasunnon ostajan etu poistui.

Varainsiirtoveron maksaminen

Varainsiirtovero maksetaan Verohallinnolle, ja ostaja tai hänen valtuuttamansa edustaja vastaa veron maksamisesta. Verohallinto antaa ohjeet veron maksamiseen sekä tarvittavat lomakkeet varainsiirtoveron ilmoittamiseen ja maksamiseen. Varainsiirtovero on oma-aloitteinen vero, eli verovelvollisen on itse huolehdittava maksusta Verohallinnon tilille. Yleensä kiinteistö- ja asunto-osakekaupoissa kiinteistönvälittäjä varmistaa veron maksun.

Varainsiirtovero ja kiinteistönvaihdanta

Varainsiirtoveroa on maksettava myös kiinteistövaihdannassa, jossa vero määräytyy vaihdettavien kiinteistöjen ja rakennusten arvon perusteella. Jokaisesta vaihdettavasta kiinteistöstä maksetaan erikseen. Kiinteistövaihdannan palveluista löytyy lisätietoa Maanmittauslaitoksen nettisivuilta.

Kiinteistökaupoissa tai kiinteistönvaihdannassa on tärkeää tuntea varainsiirtoveron säännökset ja noudattaa niitä tarkasti. Kiinteistönvälittäjän tai lakimiehen apu on hyödyllinen varainsiirtoveroon liittyvissä kysymyksissä, erityisesti monimutkaisissa kaupoissa.



Maanmittauslaitos

Verohallinto


Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Labels

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook