Vero: Mikä määrää kiinteistöveron? Asunto vai mökki?

Lidl-kampanja

Mikä määrää kiinteistöveron?
Asunto vai mökki? 

Yhteenveto

Vuonna 2024 kesämökin kiinteistöveroprosentti on 0,93–2 %, ja tontin veroprosentti 1,3–2 %. Vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on matalampi, 0,41–1 %, ja se säilyy, vaikka talo olisi tyhjillään. Päärakennuksen käyttötarkoitus määrittää myös tontilla olevien muiden rakennusten veroprosentin. Kiinteistövero perustuu rakennuksen tyyppiin ja sen kaavamaiseen verotusarvoon. Käyttötarkoituksen muutos voi nostaa neliöhintaa, mutta veroprosentti pysyy käyttötarkoituksen mukaisena.

Kiinteistövero

Kiinteistöverotuksessa ratkaisevaa on, käytetäänkö rakennusta vakituiseen asumiseen vai vapaa-ajan viettoon, mikä vaikuttaa siihen, sovelletaanko kiinteistöön kesämökin vai vakituisen asuinrakennuksen veroprosenttia. Joskus voi olla epäselvää, kuuluuko mökki vapaa-ajan asuntojen vai vakituisten asuntojen piiriin.

Vaikka vapaa-ajan asuntoa käytettäisiin ympäri vuoden, sillä ei yleensä ole vaikutusta kiinteistöverotukseen. Koska rakennusta ei käytetä vakituiseen asumiseen, siihen sovelletaan vapaa-ajan asunnon veroprosenttia.

Tämä koskee myös pientaloja, jotka on alun perin rakennettu vakituisiksi asunnoiksi, mutta joita käytetään vapaa-ajan asuntoina. Vaikka talossa asuttaisiin ympäri vuoden, kiinteistöverotus säilyy samana, jos vakinainen osoite on muualla.

Jos kesämökki on ainoa käytössä oleva asunto, voidaan poikkeuksellisesti soveltaa vakituisen asunnon veroprosenttia. Vaikka kesämökissä ei voi olla virallisesti kirjoilla, se voidaan kiinteistöverotuksessa katsoa vakituiseksi asunnoksi.

Uusi rakentamislaki ja kotikuntalaki

Tulevat lakimuutokset Vuonna 2025 voimaan astuva uusi rakentamislaki helpottaa vapaa-ajan asunnon muuttamista vakituiseksi asunnoksi. Myös kotikuntalakia ollaan muuttamassa, mutta vaikutukset vapaa-ajan asunnon asemaan virallisena asuinpaikkana ovat vielä epäselvät.

Tällä hetkellä mökillä asuvat merkitään väestötietojärjestelmään vailla vakinaista asuntoa oleviksi, sillä kesämökkiä ei voi kirjata viralliseksi asuinpaikaksi. Mökille voidaan kuitenkin merkitä ns. ilmoitettu postiosoite, ja sijaintikunta voidaan merkitä kotikunnaksi.

Veroprosentit

Veroprosentit rakennukselle ja tontille Kesämökistä maksetaan kiinteistöveroa sijaintikunnalle, joka vahvistaa veroprosentit lain sallimissa rajoissa. Vuonna 2024 kesämökin veroprosentti on 0,93–2 %, mutta tontista peritään vero maapohjan yleisen veroprosentin mukaan, joka on 1,3–2 %.

Vakituisen asuinrakennuksen veroprosentti on tätä alhaisempi, välillä 0,41–1 %. Jos talo on alun perin rakennettu vakituiseksi asunnoksi mutta jäänyt tyhjilleen, sitä voidaan edelleen verottaa vakituisena asuntona, vaikka siellä ei olisi asukkaita.

Jos talo otetaan käyttöön vapaa-ajan asuntona tai kakkosasuntona, sovelletaan siihen kesämökin veroprosenttia.

Piharakennusten verotus päärakennuksen mukaan Päärakennuksen käyttötarkoitus määrää myös tontilla olevien muiden rakennusten veroprosentin. Esimerkiksi saunan ja varastorakennuksen veroprosentti määräytyy päärakennuksen käytön mukaan, oli kyseessä sitten kesämökki tai vakituinen asunto.

Rakennuksen tyyppi määrittää verotusarvon Kiinteistövero lasketaan rakennuksen kaavamaisesta verotusarvosta, joka määräytyy valtiovarainministeriön antamien neliöhintojen perusteella. Eri rakennustyypeillä on omat neliöhintansa, ja rakennuksen tyyppi ja varustetaso vaikuttavat sen arvostukseen. Käyttötarkoitus puolestaan ratkaisee sovellettavan veroprosentin.

Vapaa-ajan asunto vai pientalo? 

Jos rakennuksen käyttötarkoitusta muutetaan, voi vapaa-ajan asunnosta tulla pientalo. Tällöin rakennuksen neliöhinta on korkeampi. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva, vähintään 80 neliömetrin kokoinen ja pientalon varustelutason omaava vapaa-ajan asunto voidaan arvostaa pientalona, vaikka siihen sovellettaisiin vapaa-ajan asunnon veroprosenttia.

Veromuutoshakemus

Kiinteistöverotukseen voi hakea muutosta, kuten muihinkin veroihin. Tämä tapahtuu verotuksen oikaisulautakunnan kautta, eikä suoraan kunnalta.


Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook