Käsite: Tulouttaminen ja rahastointi asunto-osakeyhtiön remontissa

Lidl-kampanja

Asunto-osakeyhtiön remontissa "tulouttaminen" ja "rahastointi"

Nämä ovat kirjanpidollisia käsitteitä, joilla on erilaiset vaikutukset taloyhtiön ja osakkaan verotukseen ja talouteen. Kumpaa siis kannattaa käyttää?

Tulouttaminen

  • Taloyhtiölle: Pääomavastikkeet (osakkaiden maksut remonttikustannusten kattamiseksi) merkitään tuloslaskelmaan tuottoina. Tämä voi nostaa taloyhtiön verotettavaa tuloa, mikäli tuloja ei käytetä suoraan kulujen kattamiseen. Taloyhtiö voi joutua maksamaan veroa, jos syntyy ylijäämää.
  • Osakkaalle: Sijoittajaosakkaalle (vuokranantajalle) tuloutetut pääomavastikkeet ovat edullisia, koska ne voi vähentää verotuksessa vuokratuloista, mikä pienentää hänen verotaakkaansa. Asuntoaan itse asuttavalle osakkaalle tulouttamisella ei ole suurta eroa rahastointiin nähden, koska hän ei saa verohyötyä.

Rahastointi

  • Taloyhtiölle: Pääomavastikkeet kirjataan taseeseen rahastona, eikä niitä merkitä tuloslaskelmaan tuottoina. Tämä tarkoittaa, että ne eivät vaikuta taloyhtiön tulokseen eivätkä lisää taloyhtiön verotettavaa tuloa. Rahastointi on tyypillisesti turvallisempi vaihtoehto taloyhtiön verotuksen kannalta, koska se ei aiheuta verotettavaa ylijäämää.
  • Osakkaalle: Rahastoidut pääomavastikkeet eivät ole vähennyskelpoisia sijoittajaosakkaan verotuksessa, mikä tekee tästä vähemmän suotuisan vaihtoehdon vuokranantajalle. Asuntoaan itse käyttävälle osakkaalle rahastointi ja tuloutus ovat käytännössä samanarvoisia, koska hän ei hyödy kummankaan verohyödystä.

Yhteenveto

  • Sijoittajaosakkaalle tulouttaminen on usein edullisempi, koska pääomavastikkeet voi vähentää vuokratuloista. Rahastointi ei anna tätä mahdollisuutta.
  • Taloyhtiölle rahastointi on turvallisempi tapa välttää mahdolliset veroseuraamukset, koska se ei kasvata verotettavaa tuloa, kun taas tulouttaminen saattaa aiheuttaa verotettavan ylijäämän, jos tulot ylittävät menot.

Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook