Katsaus: Myöntävätkö pankit aiempaa nihkeämmin asuntolainaa vanhoihin kohteisiin?

Myöntävätkö pankit aiempaa nihkeämmin asuntolainaa vanhoihin kohteisiin?
”Jaha tuommoinen kohde, ei anneta lainaa"

Helsingin Sanomat artikkeli 22.9.2024

HS:n julkaisemassa jutussa useampi välittäjä kertoi, että pankit ovat tällä hetkellä haluttomia myöntämään asuntolainaa kohteisiin, joissa saattaa olla tarvetta remonttiin.
Tietynlaisiin asuntoihin on erityisen vaikeaa saada lainaa, sanovat välittäjät: ”Tulkitaan, että talo pitäisi muka purkaa”.

Myöntävätkö pankit aiempaa nihkeämmin lainaa vanhoihin puutalokohteisiin? Jos uskominen on asunnonvälittäjiä, vastaus on kyllä, mutta pankeista ainakin Danske Bank ja Nordea kiistävät näkemyksen.

Kiinteistönvälittäjät kritisoivat pankkeja siitä, että ne myöntävät nyt kitsaasti asuntolainaa vanhoihin taloihin. Pankit kiistävät väitteen. Myös tulkinnat kuntotarkastuksista aiheuttavat kitkaa välittäjien ja pankkien välille.

Välittäjien mukaan pankit suhtautuvat aiempaa nihkeämmin asuntolainahakemuksiin, jotka kohdistuvat vanhoihin, usein remonttia kaipaaviin taloihin.

Käytännön kokemus

Asuntoa ostavien ja lainaa hakevien kertomukset ovat asuntonäytöillä ja tarjouskeskusteluissa kovin yhteneväiset. Näistä saa selkeän käsityksen mikä on todellisuus ja mikä on "virallinen" todellisuus.

Pankkien virallinen linja HS:n jutun mukaan on edellä mainittu. Sen sijaan käytännön linja, joka ei tietenkään ole kirjallisessa muodossa vaan pankin, konttorin tai yksittäisen virkailijan käytäntö. Nämä jälkimmäiset tulevat asiakkaitten toistuvissa kertomuksissa eri alueilla, eri välitystoimistoille ja eri välittäjähenkilöille. Kun ne ovat toisistaan riippumattomia ja kuitenkin saman sisältöisiä, on mitä ilmeisintä, että näin on.

Pankkien nihkeissä päätöksissä ei ole myöskään huomioitu mielekkäällä tavalla sitä, että vanhempi kohde on myös hankintahinnaltaan halvempi ja hinnassa jo on huomioitu korjaustarve.

Linjauksia kielteisistä lainapäätöksissä, joita itse olen kohdannut:
  • "Emme luotota 1970-luvun tai vanhempia kohteita"
  • "Kuntotarkastuksessa on maininta riskirakenteesta". 
    • Tämä siis tarkoittaisi, että kaikki ennen 1995 rakennetut talot sisältävät riskirakenteiksi määritettyjä rakenneratkaisuja eivätkä ole luototuskelpoisia ko. pankissa.
    • Rakennusten riskirakenneasioissa rakennusmääräyksiä päivitettiin kosteudenhallinnan osalta vuoden 1995 jälkeen ja syntyi uusi käsite. Sen tarkoitus ei kuitenkaan ole määritellä rakenneratkaisuja kelvottomiksi tai vääriksi.
  • "Kohde on 1950-luvun puurakenteinen talo, johon saattaa tulla korjaustarvetta" (yllätys, yllätys)
  • "Tasakatto on riskirakenne ja aiheuttaa vaurioita"
  • "Emme rahoita öljylämmityskohteita". (vaikka tähän on saatavissa muutostuki sekä kotityövähennyksen mahdollisuus)

Lähetä kommentti

0 Kommentit
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ROOF LKV

ROOF LKV

Find Us On Facebook